Menu
Menu

Mes kopen

Kies soort mes

Zakmes

Een zakmes herbergt allerlei handige functies. Net zoals de multitool is het zakmes tegenwoordig vaak uitgerust met meerdere tools, zoals een kurkentrekker, nagelschaartje, blikopener en vele andere functies. In ons assortiment vindt u tevens een aantal zakmessen die het label 'Zwitsers zakmes' mogen dragen. Deze messen worden van oudsher gebruikt door het Zwitserse leger.

Vouwmes

Een vouwmes is er in vele soorten en maten. Kenmerkend aan een vouwmes is het mes dat in het handvat kan worden 'gevouwen'. Door middel van een lock blijft het mes vervolgens vergrendeld tijdens gebruik. De meeste vouwmessen zijn voorzien van een gekarteld uiteinde waarmee harde materialen als hout, touw en visdraad doorgesneden kunnen worden.

Vaststaand mes

Vaststaande messen zijn vaak jachtmessen of survivalmessen. Ook machetes of kuhkri's vallen onder deze categorie messen. Deze messen zijn bij uitstek geschikt voor gebruik tijdens outdoor activiteiten als jagen, vissen of klimmen. Het mes wordt doorgaans opgeborgen in een foedraal of sheath van bijvoorbeeld nylon.

Multitool

De naam verklapt het al: een multitool herbergt verschillende gereedschappen in één tool. Multitools zijn handig voor gebruik in huis, maar ook op de camping, tijdens het vissen of andere outdoor activiteiten waarvoor u meerdere tools nodig heeft.

Kies soort lemmet

Drop point

Om een tak goed door te kunnen snijden of de schors van een boom te kunnen verwijderen heeft u een mes met een drop point nodig. Bij dit soort lemmet loopt het snijvlak geleidelijk omhoog en de bovenkant bovendien naar beneden af. Door de bolling in het snijvlak bent u in staat om meer kracht uit te oefenen en een materiaal makkelijker te bewerken. Een drop point komt vaak voor bij vouw- en zakmessen.

Clip point

Door de oplopende punt is een clip point lemmet gemakkelijk te herkennen. Een lemmet met clip point is uitermate geschikt wanneer het mes diep in een materiaal dient te worden gepenetreerd. Dit mes snijdt alleen aan de onderkant omdat de bovenkant van het mes niet scherp is. Omdat de punt van dit lemmet fragieler is dan bij een drop point kan deze minder zwaar belast worden. Behalve fragieler is het lemmet ook minder stabiel.

Spear point

Bij een mes met een spear point zijn beide zijden geslepen, waardoor het mes in staat is om gemakkelijk te penetreren. Dat komt ook door het feit dat het mes evenredig uitloopt en scherp geslepen wordt. Dit mes geeft veel balans en vertrouwen door de evenwijdige zijden. Een dunne punt is ook hier, net als bij een clip point, gevoeliger dan bij een drop point.

Kies soort vergrendeling

Liner lock

Bij een liner lock dient een palletje aan de binnenzijde van het mes opzij gehouden te worden, waarna het mes ingeklapt kan worden. Dit palletje zit tussen de buitenkanten van het heft in. Hij blokkeert het mes zodra deze wordt opengeklapt. Met een linerlock kun je een mes met één hand sluiten.

Frame lock

Het verschil met een liner lock is zeer klein. Bij een linerlock zit er een pal tussen de linkse en de rechtse helft van het heft. Bij een framelock is de linkerkant deze pal. Net als een liner lock is een frame lock een betrouwbare vergrendeling.

Back lock

Het mes kan ingeklapt worden door een knop aan de bovenkant van het heft. Een belangrijk voordeel hiervan is dat uw vingers nooit tussen het mes en het heft terecht kunnen komen. Nadeel is dat je er meestal twee handen voor nodig hebt. Een backlock kan boven, midden of onder op de rug zitten en heet dan back lock, mid lock of lock back. Om het makkelijk te houden worden deze benamingen vaak verzameld onder de noemer back lock.

Ring lock

Dit zie je vooral terug op de messen van Opinel en heet hier ViroLock. Hierbij klap je het mes open, dan draai je de ring tussen het lemmet en het heft een kwartslag en het mes kan niet meer dichtklappen. Een ringlock is minder sterk dan andere vergrendelingen maar is voor simpel dagelijks gebruik vaak voldoende. Het is een wat ouderwetse en minder betrouwbare manier van vergrendelen waardoor de high-end messen van nu hier niet meer mee worden uitgerust.

Axis lock

Het Axis Lock is een uitvinding van het merk Benchmade en daarom een beschermde naam. Bij een Axis Lock blokkeert een klein staafje het mes wanneer het wordt geopend. Met de duim kan dit teruggedraaid worden waarna het mes weer met één hand is in te klappen. Andere merken maken hier hun eigen variant (met een balletje of pinnetje) op met telkens een andere naam. Omdat er nog geen eenduidige term voor bestaat, zijn de vergelijkbare vergrendelingen bij ons onder Axis Lock te vinden.

Slipjoint

Deze vergrendeling zien we vooral op zakmessen. Wanneer een zakmes geopend is moet je door een weerstand heen duwen om hem in te klappen. Dit gebeurt met een slipjoint. Het is dus geen echte vergrendeling, al werkt het in principe hetzelfde als bijvoorbeeld een backlock. De interne onderdelen zijn afgerond waardoor een daadwerkelijke fixatie uitblijft. Omdat de slipjoint een veel voorkomende 'vergrendeling' is noemen wij deze hier toch voor de volledigheid.

Juiste mes voor elke activiteit

Kamperen

Op de camping kunt u gebruik maken van vele soorten messen. Heeft u een mes nodig voor simpele klusjes tijdens het koken of het opzetten van de tent, kies dan voor een zakmes. Vaak beschikken zakmessen bovendien over meerdere tools waardoor meerdere stukken keukengereedschap in één mes worden verenigd. Zijn er zwaardere materialen die doorgesneden moeten worden? Kies dan voor een survivalmes of vouwmes.

Meest geschikt:

Zakmes

Jagen

Wanneer u gaat jagen is een vaststaand mes dat direct te gebruiken valt sterk aan te bevelen. Een jachtmes kan zowel een drop point, spear point als een clip point hebben. Elk lemmet kan van pas komen tijdens het jagen en u dient dus goed na te denken over de precieze toepassing van het mes voordat u een soort lemmet kiest.
Meest geschikt:

Jachtmes met drop point
Jachtmes met clip point
Jachtmes met spear point

Survival

Voor het doorsnijden van touw, takken of andere stugge materialen kunt u het beste kiezen voor een vouwmes of vaststaand mes met een drop point. Door de bolling in het snijvlak en het feit dat hierdoor meer druk uit te oefenen is, is de drop point uitermate geschikt voor het snijden van takken of touw.
Meest geschikt:

Vouwmes met drop point

Vissen

Bij het vissen is een zakmes vaak voldoende. De meest voorkomende situatie tijdens het vissen is het doorsnijden van dunne lijntjes, waardoor een zakmes vaak voldoet. Voor het villen van vis kunt u het beste kiezen voor een mes met een clip point lemmet, aangezien deze over een oplopende punt beschikt waarmee gemakkelijker te penetreren is.Meest geschikt:

Zakmes

Meest verkochte messen