Lawine adviespagina


Goed om te weten

Wat is een lawine?

Een lawine is een grote sneeuwmassa die plots los komt van de helling en met hoge snelheid begint te verschuiven. De kans dat dit gebeurt is hoog wanneer er veel sneeuw valt op een helling en de kans op een lawine is off-piste groter omdat de lagen sneeuw zich hier niet goed aan elkaar hechten. Onder andere omdat hier minder vaak overheen wordt geskied. 

De risico's

Helaas zijn de overlevingskansen wanneer u te maken krijgt met een lawine vrij laag. Een mens heeft gemiddeld 15 tot 18 minuten zuurstof, wanneer deze bedolven wordt onder een berg sneeuw. Een goede uitrusting kan ervoor zorgen dat de risico's van een lawine worden beperkt. Wij raden dan ook aan om goed voorbereid de berg op te gaan door altijd een Lawine Airbag, Lawinepieper, Lawinesonde en een Lawineschep bij u te dragen. Daarnaast zijn er een aantal tips die u in acht moet nemen voordat u de piste (off-piste) betreedt. Op deze adviespagina geven wij u een uitgebreid advies over het zo veilig mogelijk betreden van een skigebied. 

Ons assortiment veilig op wintersport >

De uitrusting

Wanneer u er van houdt om risico's op de piste op te zoeken loopt u automatisch meer kans om in aanraking te komen met een lawine. Off-piste gebieden vormen een leuke afwisseling met de normale pistes maar liggen vol met los sneeuw en worden minder vaak gecontroleerd. Wij raden daarom aan om goed voorbereid de bergen in te gaan om nare verassingen te voorkomen. Deze ski uitrusting is alleen behulpzaam als u goed oefent om deze materialen te gebruiken. Lees voor gebruik van de onderstaande producten goed de bijsluiter van het product door voor extra informatie. 

De Lawine Airbag


Met een Lawine Airbag heeft een aangetoonde hogere kans om een lawine te overleven. Dankzij de Airbag rugzak wordt er tijdens een lawine een lucht gevulde airbag gevormd, waarmee u in staat bent om boven de sneeuw te blijven. Indien u toch onder de sneeuw komt is de Airbag voorzien van een luchtsysteem zodat u overlevingskansen alsnog toenemen. Ook zult u minder diep onder de sneeuw bedolven worden met dit product. Voor skiers die graag risico's nemen en vaak off-piste te vinden zijn is deze Lawine Airbag een grote aanrader.

Op de site van Outdoorsupply vindt u een breed assortiment aan Airbags. Zo bieden verschillende Airbags de high tech toepassing voor een automatische opening of een mogelijkheid om de Airbag te hergebruiken. Klik op de onderstaande link voor een overzicht van de Airbag rugzakken op onze site.

Ons assortiment Lawine Airbags >

De lawinepieper


De lawinepieper is een handig apparaat wat uw overlevingskansen aanzienlijk vergroot wanneer u onder een sneeuwlawine terecht komt. De lawinepieper zendt een frequentie van 457 kHz uit waardoor u zowel door uw partner of door de hulptroepen eerder kunt worden gevonden. De overlevingstijd onder een berg sneeuw bedraagt gemiddeld 15 minuten en de kans dat iemand u vindt wordt met een pieper dus essentieel verhoogd. De pieper heeft een lichtgewicht en een klein formaat waardoor u deze eenvoudig bij u kunt dragen. U dient de pieper aan te zetten voordat u begint met skiën.

De lawinepieper vormt een perfect combinatie met de lawinezonde en de lawineschep. Dankzij de lawinepieper wordt de locatie bekend, waarna de exacte positie met de sonde kan worden vastgesteld. Met de sneeuwschep kunt u vervolgens iemand uitgraven. 

Ons assortiment lawinepiepers >

De lawinesonde


Wanneer uw partner terecht komt onder een sneeuwlawine vergroot u met een lawinesonde de kans om uw partner de vinden. De sonde is een lange stok van gemiddeld 2 meter gemaakt van een lichtgewicht maar stevig materiaal. Met de sonde kunt u door de sneeuw heen prikken, op zoek naar uw partner. Hierdoor wordt de exacte locatie van uw partner kenbaar. Doordat u de sonde kunt in- en uitklappen is het zeer eenvoudig om te sonde te vervoeren.

De sonde maakt onderdeel uit van de zogenaamde drie-eenheid. Met de lawinepieper kunt u achterhalen waar u partner zich ongeveer bevindt, terwijl u de met de sonde de exacte locatie en diepte kunt bepalen. Met de schep bent u vervolgens in staat om uw partner uit te graven.

Ons assortiment lawinesondes >

De lawineschep


De lawineschep is een belangrijke tool voor wandelaars en skiers in een skigebied. Door een schep met u mee te nemen worden de overlevingskansen van uw partner aanzienlijk hoger wanneer u besluit off-piste te gaan. De lawinescheppen hebben een bijzonder lichtgewicht waardoor ze eenvoudig te vervoeren zijn. Dankzij de fijne hoek die de schep maakt bent u goed in staat een grote kracht te zetten en zo een grote hoeveelheid sneeuw te verplaatsen. 

De scheppen die worden aangeboden op de site van Outdoorsupply zijn gemaakt van stevige maar lichtgewicht materialen. Doordat de scheppen meestal ingeklapt of gedemonteerd worden is het ook bijzonder eenvoudig de schep te vervoeren. De schep werkt het beste in combinatie met de lawinepieper- en sonde. 

Ons assortiment lawinescheppen >

Extra tips voor uw veiligheid


Wanneer u een ski gebied betreedt is het handige om deze handige tips goed door te lezen. In de meeste gevallen wordt een lawine namelijk door een persoon zelf veroorzaakt. In het geval van een lawine is het nog altijd beter het gevaar te ontwijken dan het gevaar op te zoeken

- Ben goed voorbereid
Bekijk voor dat u de piste op gaat altijd goed wat voor weerbericht er is voorspelt en wat voor weer er is geweest. In een skigebied wordt er altijd een melding gemaakt voor een mogelijk lawinegevaar. Houdt dit goed in de gaten en ga niet meer de piste op wanneer de weercode aangeeft dat het gevaar te hoog is.

- Ga nooit in uw eentje off-piste
Hoe verleidelijk en mooi het zachte witte sneeuw er ook bij ligt, het wordt in elk gebied ten zeerste afgeraden om in uw eentje off-piste te gaan. Niet alleen is er een groter lawinegevaar, de kans dat u op tijd gevonden wordt is in uw eentje aanzienlijk lager.

- Oppassen op steile hellingen
Op steile hellingen is de kans op een lawine aanzienlijk groter. Zorg dus goed voordat u een steile helling betreedt dat er hier sprake is van een veilig gebied en vermijdt off-piste steile hellingen. 

- Zorg voor een goede ski outfit
Wanneer u gaat skiën is het belangrijk te zijn voorzien van een degelijke ski outfit. Zorg voor een goede goede skibril zodat u van een optimaal zicht geniet en een stevige helm voor veiligheid tijdens onveilige situaties. Sommige helmen en sommige broeken zijn voorzien van een GPS systeem om uw veiligheid ter vergroten. 

Ken de weercode:

Wat te doen tijdens een lawine

Rust en kalme ademhaling

Ondanks dat uw overlevingskans aanzienlijk afneemt zonder de juiste materialen en voorbereiding zijn er enkele tips die u in acht kunt nemen wanneer u te maken krijgt met een lawine.

Voor alle tips geld: het is zeer belangrijk om rustig en geconcentreerd te blijven. Hoe meer u in paniek bent hoe groter het risico dat u loopt. Indien u bent bedolven met sneeuw maakt u hierdoor ook veel sneller uw zuurstof op.

Bergopwaarts springen

Probeer zo goed mogelijk omhoog, plaatlawine opwaarts, te springen. De kans van slagen is zeer laag maar hierdoor kunt u een lawine ontlopen, zeker wanneer u deze zelf bent begonnen met trillingen in de ondergrond. 

Wegrennen of vasthouden?

Indien u een lawine ziet aankomen heeft u twee opties. Of u rent loodrecht op de berg, in de hoop dat de lawine langs u heen raast of in het geval van een lichte lawine kunt u proberen uw zelf goed vast te houden aan een dikke, stevige boom. In het geval van een grote lawine is er echter een groot risico dat de boom niet blijft staan. 

In de sneeuw

Wanneer de sneeuw uw te pakken heeft is het een zaak om zo lang mogelijk boven de massa te blijven. Dit is zeer moeilijk zonder een Airbag rugzak maar u kunt proberen met een 'schoolslag' zo goed mogelijk met uw armen tegen de sneeuw blijven vechten. In het beste scenario lukt het u om op uw rug de 'borstcrawl' uit te oefenen. Zo blijft uw hoofd zo lang mogelijk in een zuurstofrijk gebied en door veel te bewegen heeft u meer bewegingsvrijheid wanneer u zich onder het sneeuw bevindt. 

Houding aannemen

Indien u het gevecht met de sneeuw aan het verliezen bent kunt u nog een ding doen en dat is een juiste houding aannemen. Steek 1 arm zo ver mogelijk boven u uit, met de hoop dat u hierdoor sneller wordt gevonden. Maak met de andere arm een kommetje rond uw mond zodat u zo goed mogelijk door uw neus kunt blijven ademen wanneer de sneeuw tot stilstand is gekomen. 

De merken

Ortovox


Het bedrijf Ortovox werd in 1980 opgericht met als hoogste doel de creatie van producten om u te bescherming tegen gevaren in de bergen. Dankzij de innovatieve creaties van dit bedrijf lukt het de mens steeds beter om gevaren in de hooggebergtes aan te kunnen. Dit merk heeft een groot aanbod aan lawinescheppen, lawinesondes en lawine airbags. Klik op onderstaande link voor meer informatie over de producten van Ortovox


Het assortiment van Ortovox >

Pieps


Het Duitse merk Pieps werd in 1967 opgericht. In 2013 besloot Pieps zich volledig te gaan focussen op de creatie van een eigen safety system tijdens sneeuwlawines. Dit is zeker gelukt! De producten van Pieps staan garant voor kwaliteit en extra veiligheid wanneer u boven op de berg aan het genieten bent. Voor extra informatie over de producten van Pieps kunt u op onderstaande link klikken.


Het assortiment van Pieps >

Een greep uit ons assortiment: