Veiligheid

Lawine Airbags

Een lawine airbag is een nieuwe, vierde toevoeging aan de heilige drie-eenheid. Deze drie-eenheid bestaat uit een pieper, sonde en schep, maar de airbag is de perfecte innovatieve toevoeging. De airbag dient direct te worden geactiveerd wanneer u in een lawine terechtkomt zodat deze uw volume vergroot. Hierdoor bent u groter dan de sneeuwkristallen waardoor de kans groter is dat u niet wordt bedolven door het sorteringseffect. Wanneer een lawine een zogenaamde terrain trap wordt, wordt u alsnog bedolven onder de sneeuw. Ook dan biedt de airbag een functioneel doel, doordat deze u meer ademruimte zal geven.

Lawinepieper

Een lawinepieper is van essentieel belang wanneer u of uw partner onder een lawine bedolven raakt omdat deze een hoge frequentie uitstoot en er daardoor voor zorgt dat uw locatie kan worden bepaald. Hierdoor kan u sneller worden gevonden, en is uw overlevingskans een stuk hoger omdat het essentieel is dat u binnen 18 minuten wordt gevonden wanneer u onder de sneeuw ligt. Het is belangrijk dat u dit van tevoren goed oefent zodat u adequaat kunt handelen in geval van nood en weet wat u moet doen wanneer u uw partner bent verloren in een lawine.

Lawinesonde

Een lawinesonde is een stok die ingeklapt kan worden meegedragen onder de kleding. De stok is licht van gewicht dus belemmert niet tijdens het skiën of wandelen en biedt een groot functioneel nut wanneer u en uw ski- of wandelpartner onverhoopt in een lawine terecht komen. Wanneer uw partner bedolven raakt onder de sneeuw kunt u namelijk met de pieper ongeveer de locatie van uw partner bepalen. Hierna kunt u door middel van de sonde, van gemiddeld 2 meter lang, prikken in de sneeuw om zo nauwkeurig de positie van de bedolven persoon te bepalen en snel over te kunnen gaan op bevrijding.

Lawineschep

Een lawineschep is een compacte schep die onder de kleding meegedragen kan worden op en naast de piste. De schep is vooral van belang om mee te nemen wanneer u off-piste gaat, omdat de kans op een lawine hier groter is en een schep essentieel is wanneer iemand onder de sneeuw terecht komt bij een lawine. De schep kan dan eenvoudig worden gebruikt om snel te graven, zodat de overlevingskansen van de bedolven persoon aanzienlijk worden verhoogd.

Alle Lawine Uitrusting

in geval van een lawine kan een lawinepieper u helpen de locatie van een bedolven partner globaal te bepalen. Wanneer deze locatie is bepaald, kunt u binnen deze straal van een paar meter in de sneeuw prikken met een lawinesonde om zo de positie van uw partner nauwkeuriger te bepalen, en vervolgens de schep gebruiken om uw partner uit te graven. Een lawine airbag helpt u boven de sneeuw te blijven of zorgt voor meer ademruimte en minder druk wanneer u onder de sneeuw ligt.

Lawineveiligheid adviespagina

Een lawine is een hoop losliggende sneeuw die plots met hoge snelheid begint te verschuiven. De kans dat dit gebeurt is hoog wanneer er veel sneeuw valt op een helling, en de kans op een lawine is off-piste groter omdat de lagen sneeuw zich niet goed aan elkaar hechten, omdat hier minder vaak overheen wordt geskied. De sneeuw oefent druk uit op uw lichaam en u kunt er lastig in ademen. Hierom is het belangrijk altijd een lawinepieper, een lawinesonde en een lawineschep bij u te dragen wanneer u off-piste gaat. Ook een lawine airbag kan de overlevingskans verhogen.