Menu
Menu

Lawinepieper advies

Waarom is een lawinepieper zo belangrijk?


Steeds meer mensen gaan off-piste skiën of snowboarden ondanks dat er een hoger risico is op een lawine. Een lawinepieper is dan erg belangrijk om bij te hebben omdat het essentiële tijd bespaart bij het zoeken van een slachtoffer. Het is namelijk bewezen dat zonder een lawinepieper het twee keer zo lang duurt voordat reddingswerkers een slachtoffer gevonden hebben. Een lawinepieper is dus een onmisbaar item om binnen de eerste vijftien minuten van de lawine een slachtoffer te vinden. Na 15 minuten daalt de overlevingskans van een slachtoffer namelijk drastisch. Het is daarom belangrijk dat iedereen van uw groep een lawinepieper bij heeft in geval van nood.

 

Het wordt aangeraden om zeker één keer per jaar te oefenen. Zo weet u hoe de pieper werkt en hoe u er mee om moet gaan. Zo bent u optimaal voorbereid in geval van nood en verliest u geen kostbare tijd.

Hoe ziet een lawinepieper eruit?


Een lawinepieper verschilt een beetje per merk, wel heeft elke lawinepieper de volgende eigenschappen:

  • Een beeldscherm waarop u de richting van een slachtoffer kunt vinden.

  • Eén of meerdere antennes. De meeste lawinepiepers hebben drie antennes. Hoe meer antennes, hoe nauwkeuriger u kunt zoeken.

  • Een zoek- en zendmodus. Het signaal wat wordt uitgezonden wordt met een frequentie van 457 kHz gedaan.

  • Een goede lawinepieper heeft een groot bereik voor het uitzenden van het signaal.

  • Tot slot is het belangrijk dat een lawinepieper gebruiksvriendelijk en zeer betrouwbaar is. Zo komt u nooit voor verassingen te staan.

Hoe werkt een lawinepieper?

Allereerst is het belangrijk om de lawinepieper in te schakelen wanneer u op pad gaat. Wanneer u dit niet doet zendt de pieper namelijk geen signaal uit en kunt u bij een noodgeval niet opgespoord worden. Wanneer er een noodgeval voordoet zet u de lawinepieper op de zoekmodus. Nu kunt u het signaal van een andere pieper ontvangen.

Het kan voorkomen dat de pieper geen signaal opvangt omdat het bereik niet groot genoeg is. In dat geval is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk te zoeken. Het wordt daarom aangeraden om zigzaggend de lawine af te lopen (vaak staat dit ook aangegeven op de achterkant van een lawinepieper) om uiteindelijk de zoekbandbreedte te vinden. Zodra u een signaal oppikt houdt u de pieper met het scherm naar boven voor u en loopt u in de richting waarnaar de pieper wijst. Sommige piepers geven zelfs steminstructies die u kunt volgen.

Zodra u zo dicht mogelijk bij het slachtoffer bent draait u de pieper 90 graden naar links of rechts. Wanneer het getal dan nog verder afneemt weet u dat u daar kunt beginnen met sonderen. Met een sonde prikt u vervolgens in de sneeuw om de exacte locatie en diepte van een slachtoffer te achterhalen. Met een lawineschep schept u vervolgens zo snel mogelijk het slachtoffer onder de sneeuw vandaan.

Checklist voordat u op pad gaat

  • Controleer of de pieper voorzien is van de nieuwste software

  • Gebruik geen oplaadbare, alkaline of lithium batterijen. Deze kunnen namelijk volledig leeglopen in koud weer.

  • Haal in de zomer de batterijen uit de pieper. Deze kunnen namelijk gaan lekken en de pieper beschadigen.

  • Zet de pieper aan voordat op pad gaat

  • Draag de pieper onder uw kleding met het scherm naar uw lichaam toe.

  • Houdt uw telefoon en andere elektronische apparaten minimaal 40 cm van de pieper vandaag of in de vliegtuigmodus. Deze apparaten kunnen namelijk het signaal van de pieper verstoren.

  • Na het voltooien van deze checklist kunt u met vertrouwen op pad en weet u zeker dat uw lawinepieper betrouwbaar werkt.