Menu
Menu

Alles over het Ortovox Avabag Airbag-systeem

Wat is het Ortovox Avabag Airbag-systeem?


Avabag is een licht airbagsysteem van het merk Ortovox. Het is een eenvoudig en betrouwbaar systeem dat gemaakt is met innovatieve airbagverwerkingstechnologie. Het is daarom een compact airbag systeem dat het lichtste gewicht heeft op de markt. Het systeem zit in een Ortovox lawine rugzak verwerkt.

Het doel van het systeem is om u een hogere kans te geven om een lawine te overleven. Dit wordt gedaan aan de hand van het Brazil Nut Effect. Bij een lawine wordt sneeuw flink door elkaar gehusseld waarbij objecten met grotere volumes uiteindelijk aan de oppervlakte komen te liggen. Wanneer u het Ortovox Avabag Airbag-systeem activeert wordt er een airbag opgeblazen. Deze airbag zorgt ervoor dat u een groter volume krijgt en u dus een grotere kans heeft om bij een lawine aan het oppervlak terecht te komen in plaats van bedolven te raken onder de sneeuw.  

Hoe werkt het?

Het systeem is eigenlijk erg eenvoudig, het bestaat uit een handgreep, cartridge en een airbag. Door hard aan de handgreep te trekken wordt de cartridge geactiveerd. Aan de handgreep zit namelijk een activeringskabel met zilveren bol die in een buis zit. Wanneer u dus aan de handgreep trekt, trekt u de activeringskabel mee. De kabel is verbonden aan een activeringsmechanisme die wordt geactiveerd wanneer u dus aan de handgreep trekt. Nu wordt de lucht uit de cartridge vrijgelaten waardoor de airbag wordt opgeblazen.  

Voordelen van dit systeem

Compact en lichtgewicht

Het is een zeer compact airbag systeem dat zeer betrouwbaar en lichtgewicht is. Door het compacte formaat is er meer beschikbare ruimte in de lawine rugzak en door een gewicht van slechts 690 gram is het systeem minder belastend om te dragen dan andere systemen met een zwaarder gewicht. Met dit systeem hoeft u dus geen grote en zware rugzak mee te nemen wat het skiën, snowboarden of wandelen een stuk comfortabeler maakt.

Betrouwbaar en effectief

Het systeem is volledig gesloten en erg robuust waardoor u niet hoeft te vrezen dat vuil, ijs of corrosie een probleem gaan vormen. Het systeem functioneert zonder elektriciteit en is zeer betrouwbaar. De airbag is verder voorzien van een innovatieve lastechnologie die zorgt voor de kleinste pakmaat. Tegelijkertijd zorgt het voor een hogere weerstand tegen scheuren en lekken.

Handige functies

Het Avabag Airbag-systeem is compatibel met alle Ortovox Avabag-rugzakken. Heeft u dus al een Ortovox Avabag rugzak dan kunt u dit systeem altijd nog toevoegen. Verder heeft de handgreep een ergonomische grip en is deze verstelbaar in twee lengteposities. De handgreep is geschikt voor zowel links- als rechtshandige en is eenvoudig te activeren met alle soorten handschoenen. De handgreep is dus ten alle tijden toegankelijk. De handgreep is tot slot snel een veilig op te bergen in een ritsvak.

Ongelimiteerd oefenen


Het is erg belangrijk om regelmatig te oefenen. Tijdens een onderzoek met 106 lawine-ongelukken werd het duidelijk dat 12% van de gebruikers van een lawine rugzak er niet in slaagde om het airbag systeem te activeren tijdens een lawine. Regelmatig oefenen is dus belangrijk om een vreselijk ongeluk te voorkomen.

Een groot voordeel van het Ortovox Avabag Airbag-systeem is dat u ongelimiteerd kunt oefenen voordat u op wintersport gaat. Bij andere systemen die een cartridge met stikstof gebruiken is het vaak niet mogelijk om de cartridge uit de rugzak te halen. U kunt dan dus alleen oefenen met de cartridge in de rugzak. Dan moet u na elke keer oefenen de cartridge laten vervangen wat erg prijzig en vervelend kan zijn.

Het Ortovox Avabag Airbag-systeem maakt het mogelijk om te oefenen zonder een geïnstalleerde cartridge. De airbag blaast dan weliswaar niet op, maar u kunt wel zorgen dat de handgreep op de juiste positie zit en u kunt oefenen hoe hard u aan de handgreep moet trekken. Dit zijn allemaal belangrijke punten om ongelukken te voorkomen. U kunt het systeem vervolgens weer eenvoudig activeren door middel van een voorspangereedschap.